当前位置: 首页 > 学院动态 > 通知公告 > 正文

日本法政大学刘少英教授的学术报告通知

更新时间:2018-03-07 09:33:35

报告题目:Agile SOFL: Agile Formal Engineering Method for Advanced Software Engineering

报告时间:2018年3月14日星期三上午8:40—10:00

报告地点:友谊校区毅字楼218

主持人:郑江滨教授

主持人单位:西北工业大学软件与微电子学院

报告人:刘少英教授

报告人单位:日本法政大学

摘要:With the rapid development and spreading applications of IoT systems, how to ensure the dependability and productivity of software adopted in IoT systems becomes a tremendous challenge to software engineering. In this talk, after reviewing and evaluating the most commonly used agile methods, model-driven methods, formal methods, and formal engineering methods, I will present a newly developed agile formal engineering method called Agile-SOFL and explain how it can be used for advanced software engineering in industry. In particular, I will focus on the introduction and discussion of the specific techniques involved in Agile-SOFL, including a three-step specification approach, specification animation for validation, incremental specification-based implementation, and testing-based formal verification. Finally, I discuss how Agile-SOFL can be efficiently supported by intelligent software engineering environment (ISEE) in the future.

报告人简介:刘少英,日本法政大学教授,英国曼切斯特大学计算机科学博士,英国计算机协会Fellow。先后在西安交通大学、英国约克大学、伦敦大学、贝尔法斯特女王大学、牛津大学等多所大学从事科研及教学工作。主要研究领域包括软件需求分析与设计、形式化工程方法、软件测试、程序自动化及智能软件工程环境。作为软件开发形式化工程方法领域的开拓者和主要研究人员,创立和发展了“软件开发的形式化工程方法”,研制开发了SOFL形式化工程开发语言和方法,由Springer出版专著一本,编著由IEEE CS Press和Spring LNCS系列出版论文集9本,在包括IEEE Transactions on Software Engineering,IEEE Transactions on Reliability等国际学术期刊和国际会议发表160余篇论文。历任多数国际会议大会主席,程序委员会主席及国际学术期刊的编委。曾获得多个荣誉奖项,曾被Journal of Systems and Software评为1993年至1996年期间在系统和软件工程领域的世界Top 15名学者之一。